Logowanie do CD-ACTION

Zamknij [X]
Załóż sobieNie masz konta?

Co daje konto w serwisie cdaction.pl?

Po założeniu konta otrzymujesz możliwość oceniania materiałów, uczestnictwa w życiu forum oraz komentowania artykułów i aktualności przy użyciu indywidualnego identyfikatora.

Shawn Layden odchodzi ze stanowiska przewodniczącego SIE Worldwide Studios

Witold wtorek, 1 października 2019, 13:32 News

Pełnił tę funkcję przez ostatnich 5 lat.

Od kiedy w 2005 powstało SIE Worldwide Studios, przyniosło zarówno firmie, jak i samym graczom naprawdę dużo dobrego. Firma-matka ma pod sobą w tej chwili 14 studiów (w przeszłości zaś jeszcze 7 innych), które rokrocznie zapewniają fanom PlayStation świetne (no, może nie zawsze – o tobie mówię, Knack) gry. Wśród developerów wchodzących w skład tego molocha znajdują się m.in. Naughty Dog, Santa Monica Studio czy od niedawna Insomniac Games.

Za sukcesy SIE Worldwide Studios oprócz świetnych twórców odpowiada także bardzo dobre zarzadzanie. Za to przez ostatnie lata odpowiedzialni byli Shuhei Yoshida, prezes, oraz Shawn Layden, przewodniczący grupy. W nocy Sony ogłosiło, iż ten ostatni odchodzi ze swojego stanowiska.

Z wielkim wzruszeniem ogłaszamy, że Shawn Layden, prezes Worldwide Studios, odejdzie z SIE. Będzie nam bardzo brakowało jego przywództwa pełnego wizji. Życzymy mu powodzenia w przyszłych przedsięwzięciach i jesteśmy głęboko wdzięczni za lata jego służby. Dzięki za wszystko, Shawn!

Layden w 2014 zastąpił na tym stanowisku długoletniego przewodniczącego Jacka Trettona. Gracze mogą go dobrze kojarzyć, ponieważ przez ostatnie 5 lat regularnie pojawiał się na różnych targach i konferencjach growych. Layden pracował w Sony od 1987, a w tym czasie zdążył być wiceprezesem europejskiego oddziału firmy czy prezesem japońskiej komórki spółki.

Nie znamy powodów decyzji Laydena ani też jego następcy.