Logowanie do CD-ACTION

Zamknij [X]
Załóż sobieNie masz konta?

Co daje konto w serwisie cdaction.pl?

Po założeniu konta otrzymujesz możliwość oceniania materiałów, uczestnictwa w życiu forum oraz komentowania artykułów i aktualności przy użyciu indywidualnego identyfikatora.

HITThat Dragon, Cancer ? recenzja cdaction.pl

Papkin wtorek, 19 stycznia 2016, 9:45 Recenzja

Są gry, których wygrać się nie da.

Kilka lat temu małżeństwo Greenów dotknęła tragedia – u ich rocznego syna zdiagnozowano nowotwór mózgu. A choć lekarze dawali chłopcu cztery miesięcy życia, ostatecznie udało mu się przeżyć w szpitalnym łóżku aż cztery lata. Zebrawszy na Kickstarterze ponad 100 tys. dolarów Greenowie przekuli swe doświadczenia w spowiedź, jakiej – pod względem rozgrywki – blisko do efemeryd pokroju Dear Esther. Na ich tle wyróżnia ją jednak brak pretensji do niepotrzebnego intelektualizowania.

Narratorzy snują opowieść z niedostępną zawodowym scenarzystom szczerością, przeplatając kolejne sekwencje monologami, podczas których artykułują myśli towarzyszące im na różnym etapie walki z chorobą. Otwarcie mówią o własnych załamaniach i słabościach. Na pewnym etapie tworzą wręcz interaktywne muzea, w jakich możemy wczytać się w listy osób, jakie wygrały walkę z nowotworem, bądź w życzenia powrotu do zdrowia, nadsyłane przez przyjaciół rodziny.

Zanim jednak przejdziemy dalej, zadajmy sobie wspólnie pytanie: czym jest gra komputerowa? Jeżeli przyjmiemy, że książkę konstytuują słowa, film jest splotem scenariusza, obrazów i dźwięków, odpowiedź narzuca się sama: gameplayem. I na tym polu That Dragon, Cancer, teoretycznie kładzie się na deskach. Do obsługi wystarcza (zazwyczaj) jedynie mysz. Ot, klikamy w rejon, w jaki chcemy przemieścić postać, bądź inicjujemy interakcję, od czasu do czasu uczestnicząc w fatalnie zrealizowanych minigrach. Jest to-to toporne i nieintuicyjne, niekiedy obiekty nie reagują na próby przesunięcia, kamera wariuje, modele postaci wtapiają się w tekstury, bądź całkiem znikają.

Dodaj komentarz ν
Podziel się:
Wasze komentarze, opinie, uwagi
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy. Zaloguj się lub Załóż konto
środa, 20 stycznia 2016, 14:19   lukaszsa

Cyjanek - Myślę, że dużo mądrzejsi od nas nad tym debatowali i debatują i dalej nie wiemy nic na pewno. W pewnym momencie dostrzegłem, że kolega Darwin prowadzi dyskusję dla samego kłócenia się niezależnie, jakie argumenty walił i nawet, jeśli były dobre to włączał nowy wątek żeby dalej były sporty. Wiem trochę na ten temat, bo mi się też czasem to zdarza a w moim wypadku to niestety jest objaw różnych kompleksów i próby leczenia ich w ten sposób, co jest nieskuteczne:) sporo ludzi tak ma.

środa, 20 stycznia 2016, 14:11   lukaszsa

I spotkał się z dzieckiem które jest nauczone tak jak my tutaj wszyscy. I co które ma rację? Nie udowodnisz że któreś się myli bo jak przyjdzie do pokazywania palcem kolorów i przedmiotów tego koloru co na obrazku to wszystkie dzieci wskażą tak samo bo dla każdego prawdą jest że ten kolor jest taki i nazywa się tak.

środa, 20 stycznia 2016, 14:10   lukaszsa

Cyjanek - raczej wyrażam swoją opinię argumentuję ją próbując przekonać kogoś do swojego zdania a jak ktoś zostanie przy swoim i każdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu to na tym kończę(albo i nie, gdy emocje biorą górę, ale to należy zakończyć dyskusję)bo nie zawsze się da człowieka przekonać do swojego punktu widzenia. Temat, o którym trochę się włączyła dyskusja jest na zasadzie: ja urodziłem się w domu, w którym na żółte mówimy zielone a na zielone żółte, więc takie nazwy kolorów są faktem, prawdą.

środa, 20 stycznia 2016, 13:26   Cyjanek

@lukaszsaMożliwe że w trakcie całej tej dyskusji schodziliśmy z tematu ale główny sens ciągle się gdzieś pojawiał. Poza tym nie powiesz mi chyba że poprawiając kogoś(w internecie lub rzeczywistości) nie liczysz na to że przyzna się do błędu(lub po prostu nie powie ze masz rację)

środa, 20 stycznia 2016, 11:53   lukaszsa

@Cyjanek - jakby tylko o kulture chodzilo(mi chodzilo tylko o kulture wypowiedzi) to byscie sobie wszyscy nie udowadniali przez 6 stron ze X i ze nie X bo Y:) Pozatym tak obserwuje te dyskusje internetowe to chodzi w nich o to zeby udowodnic swoja racje a nie ja wypowiedziec i chodzi o to zeby ktos sie gorzej poczul a ktos inny sie poczul lepszy madrzejszy. Mozna by o tym napisac doktorat z psychologii.

środa, 20 stycznia 2016, 11:01   Cyjanek

Kiedy ludzie zrozumieją że tu nie chodziło o religię a o kulturę wypowiedzi

środa, 20 stycznia 2016, 8:37   PanDiego

rd?)
Kiedy klikasz za dużo BackSpace&039;a

środa, 20 stycznia 2016, 8:36   PanDiego

7 stron kłótni o religie! Brawo! Idziecie na nowy rekord? xD (PS Jaki jest teraz reko

środa, 20 stycznia 2016, 7:25   lukaszsa

@Papkin - twoj zarzut ze to nie gra zgodnie z twoja definicja jest kiepski bo idac tym tokiem rozumowania to przygodowki to nie gry. @Dj Ogi - nie rozumiem dlaczego ta forma jest zla? Przygodowki potrafia niezle opowiadac historie. Zarzot mieszania Boga tez nie rozumiem. Przeciez to jest opowiadanie ich histori czyli dzielenie sie wszystkim co sie wtedy zadzialo wiec bez opuszczania jakichs watkow to opowiesc ludzi ktorsy chca sie podzielic tym co ich spotkalo ot tylko tyle i az tyle.

środa, 20 stycznia 2016, 3:12   Dj Ogi

Słyszałem już o tej "grze" sporo różnych opinii. Historia z maluszkiem chorym na raka jest przejmująca i wzruszająca, aczkolwiek w tej formie nie kupuję tego (zwłaszcza jeśli miesza się w to boga i inne legendy). Film wydaje się lepszą formą przekazu w tym wypadku, rozumiem jednak, iż aby się o tym przekonać, taki tytuł musiał wpierw powstać. Podwójnie smutne...

Artykuły

…polega na zabraniu mnie do kasyna i czytaniu razem okultystycznych książek. To ty nie wiesz?! 

Komentarzy:
6

A i tak najwięcej emocji wywołał we mnie Saper.

Komentarzy:
2

Gamingowe laptopy mają to do siebie, że ich budowa jest dość przewidywalna. Oto bowiem mocnej karcie graficznej towarzyszy dobry procesor, całość zaś jest zamknięta w dość dużej, przewiewnej obudowie. Gigabyte Aero 15 OLED YD nieco się z tego schematu wyłamuje. A przy tym zachwyca ekranem.

Komentarzy:
7

Rodzice o tym nie wiedzą, ale do jednego z domów w mojej szkole magii przyjmuję osoby głupie, ale bogate. Win-win!

Komentarzy:
4

Najczęściej czytane

Najczęściej komentowane

Galerie zdjęć

Gry A-Z

Wyszukaj: Szukaj
0 - 9 A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z