HIT415 tysięcy obywateli Hyborii

Piotrek66 poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 12:48 O grach inaczej
pc
Age of Conan: Hyborian Adventures - logo
Age of Conan: Hyborian Adventures - logo

W maju nastąpił wielki bum na Age of Conan: Hyborian Adventures. Wróżono mu nawet, że pobije króla gatunku – World of Warcraft. Jak teraz wygląda sytuacja Conana?

Tego dowiadujemy się z najnowszego raportu finansowego firmy Funcom. Według niego od dnia premiery, która miała miejsce 20 maja, gra sprzedała się w liczbie 800 tysięcy sztuk. Niestety, aktywnych graczy jest prawie o połowę mniej, bo 415 tysięcy. Twórcy przyznają także, że średni czas spędzany w wirtualnym świecie jest mniejszy niż się spodziewano (jaki? Niestety, nie ujawniono). Jako powód podaje się wiek przeciętnego gracza, który wynosi 29 lat – jest on wyższy niż w innych MMORPG-ach. Według twórców taka osoba ma mniej czasu na granie niż młodsi gracze, a do tego częściej zdarza jej się wyjechać na urlop.

W drugim kwartale Funcom dzięki swej najnowszej produkcji uzyskał przychód w wysokości 13 milionów dolarów – wynik ten jest o milion lepszy niż spodziewany. Na taki sukces składa się głównie sprzedaż pudełkowej wersji gry. W trzecim kwartale spodziewany jest wzrost przychodu do granic 16-20 milionów zielonych. Pieniądze pochodzić mają zarówno z abonamentu, jak i kolejnych egzemplarzy Conana.

Gra ma być ciągle udoskonalana, dlatego Funcom – zgodnie z życzeniami graczy – będzie wydawać jeden patch na tydzień. Firma planuje też wejść na rynek azjatycki, gdzie aktualnie trwają rozmowy na temat premiery tytułu w drugiej połowie przyszłego roku. Nie wolno również zapominać, że już niedługo Age of Conan trafi do Polski i Rosji (premiera w Polsce drugiego października). Twórcy potwierdzili również, że trwają wczesne prace nad edycją gry przeznaczonej na konsolę Xbox 360.

Conan nie ominie także Lipska i tamtejszych targów Games Convention. Twórcy mają tam zaprezentować nowe lokacje i modyfikacje jakie wkrótce zostaną dodane do gry. Zaplanowano także zamknięty pokaz dla prasy, na którym można będzie zobaczyć, co nowego – w sferze oprawy graficznej – wniesie DirectX 10.

Age of Conan: Hyborian Adventures w Polsce ukaże się nakładem firmy CD Projekt w pełnej polskiej wersji językowej.

Wasze komentarze, opinie, uwagi
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy. Zaloguj się lub Załóż konto
Nikt jeszcze tego nie skomentował.

Podobne newsy

Age of Conan: Unchained - ponad pół miliona nowych graczy po przejściu na F2P

News
piÄ…tek, 11 listopada 2011

age-of-conan-unchained---ponad-pol-miliona-nowych-graczy-po-przejsciu-na-f2p Kilka godzin temu pisaliśmy, że DC Universe Online od czasu przejścia na model F2P przyciągnął milion nowych graczy. Najnowszymi danymi związanymi z darmową wersją Age of Conan pochwalił się Funcom. Wyniki te są jednak znacznie skromniejsze niż w przypadku konkurencji.

Komentarzy:
9

Najczęściej czytane

Najczęściej komentowane

Artykuły

Postal III przyszedÅ‚ do mnie z notkÄ… od Mike’a Jareta z Running With Scissors. UprzedziÅ‚ mnie, że jeżeli zgnojÄ™ jego grÄ™ w recenzji, to “przyleci do mojego kraju i obije mi twarz lol”. Rozumiecie wiÄ™c, że nie mogÄ™ sobie na zbyt wiele pozwolić. 

Komentarzy:
62

Czasami cieszÄ™ siÄ™, że jako dzieciak nie zagraÅ‚em we wszystkie gry, które mnie interesowaÅ‚y i dziÄ™ki temu wciąż mam wiele do nadrobienia. Szczególnie cieszy mnie to, że zostawiÅ‚em sobie na później takie tytuÅ‚y, jak Sanitarium. TytuÅ‚y, które zdecydowanie przerosÅ‚yby mnie w tamtych czasach. 

Komentarzy:
28

W ubiegÅ‚ym tygodniu pojawiÅ‚a siÄ™ – na szczęście na razie niepotwierdzona – informacja, że nowy Xbox miaÅ‚by posiadać bliżej niesprecyzowany system "antyużywkowy". WywoÅ‚aÅ‚o to szczerze oburzenie wÅ›ród graczy, a ja zastanawiam siÄ™, czy takim rozwiÄ…zaniem Microsoft nie strzeli sobie w stopÄ™.

Komentarzy:
85

Starsze gry posiadajÄ… atut, na który nie mogÄ… liczyć najnowsze produkcje – wartość sentymentalnÄ…. Wspomnienia to wartość dodana, która wzbogaca nasze ulubione hity z dawnych lat. Niestety, czasem okazuje siÄ™, że miÅ‚e skojarzenia z przeszÅ‚oÅ›ci nie wystarczÄ….

Komentarzy:
152

Galerie zdjęć

Gry A-Z

Wyszukaj: Szukaj
0 - 9 A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z
« luty 2012
PWÅšCPSN
  12345
6789101112