Co daje konto w serwisie cdaction.pl?
Po założeniu konta otrzymujesz możliwość oceniania materiałów, uczestnictwa w życiu forum oraz komentowania artykułów i aktualności przy użyciu indywidualnego identyfikatora.
Po założeniu konta otrzymujesz możliwość oceniania materiałów, uczestnictwa w życiu forum oraz komentowania artykułów i aktualności przy użyciu indywidualnego identyfikatora.
| Newsy | Artykuły | Magazyn | Wideo | Galerie | Gry A-Z | Forum | Konkursy |
300 pracowników fabryki składającej X360 chciało popełnić samobójstwo
Kolejne pokÅ‚osie panujÄ…cego kryzysu ekonomicznego. W Chinach kilkaset pracowników tamtejszej fabryki Foxconn zajmujÄ…cej siÄ™ m.in. montowaniem Xboksów 360 chciaÅ‚o popeÅ‚nić samobójstwo skaczÄ…c z dachu.
Jak donosi serwis WantChina Times, blisko 300 pracownikom chiÅ„skiej fabryki Foxconn pracujÄ…cych nad montowaniem Xboksów 360 odmówiono podniesienia pensji. Zaproponowano im dalszÄ… pracÄ™ na obecnych warunkach lub odejÅ›cie z odpowiedniÄ… odprawÄ…. Wielu pracowników zdecydowaÅ‚o siÄ™ na drugÄ… opcjÄ™, jednak nagle pracodawcy wycofali siÄ™ z oferty.
W odpowiedzi pracownicy postanowili zaprotestować. Jak? Grożąc popeÅ‚nieniem samobójstwa. 300 pracowników weszÅ‚o na dach fabryki i zagroziÅ‚o, że z niego skoczy, jeÅ›li nie zostanÄ… speÅ‚nione ich postulaty. W sprawÄ™ interweniowaÅ‚ burmistrz Wuhan, gdzie poÅ‚ożona jest fabryka Foxconnu. UdaÅ‚o siÄ™ skÅ‚onić zdesperowanych pracowników do zejÅ›cia na ziemiÄ™.
W oficjalnym oÅ›wiadczeniu przesÅ‚anym serwisowi Kotaku przedstawiciele Microsoftu podkreÅ›lili, że przywiÄ…zujÄ… wielkÄ… wagÄ™ do bezpieczeÅ„stwa pracowników pracujÄ…cych nad produktami firmy. Dodali, że ciÄ…gle monitorujÄ… ich sytuacjÄ™ i zobowiÄ…zujÄ… siÄ™ do równego traktowania ludzi zatrudnionych przez fabryki wspóÅ‚pracujÄ…ce z gigantem z Redmond.
To nie pierwszy raz, kiedy Foxconn jest w centrum uwagi. W 2010 roku doszÅ‚o bowiem do kilku samobójstw pracowników fabryki - wówczas z linii produkcyjnej iPadów.
| Podziel siÄ™: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Podziel siÄ™ | Tweet | ![]() |
| Więcej na temat: | Microsoft, Rynek gier, |
|
piÄ…tek, 13 stycznia 2012, 19:34 sirgrubhy
Wiecie co muwi Å›ie że żyjemy w cywilizowanym Å›wiecie.Gówno prawda. Wystarczy spojrzeć na BiaÅ‚oruÅ›, Somalie i na nie które sytuacje prawne (chociażby u nas kiedy za znencanie siÄ™ psychiczne czy molestowanie można w ogóle nie dostać kary)
|
|
czwartek, 12 stycznia 2012, 21:11 Piotrek124342
W Chinach źle się dzieje...
|
|
czwartek, 12 stycznia 2012, 14:33 cortes
profesor ja widze ze ty dalej nierozumiesz oco chodzi czy to jest normalne by twoja matka majac 44 uczyla sie angielskiego zeby gdzies jechac i polepszac warunki bytowania czlowieku czy takie kraje np jak szwajcaria norwegia dania islandia szukaja pracy po swiecie i ucza sie jenzykow NIE BO ZARABIAJA GODNIE NAWET JESLI KTOS JEST BTYLKO SPRZATACZEM LUB ROBI NA ZMYWAKU atu dostaniesz najniozasza krajowa i tyle wezsie ocknij bo ta anglia przezarla ci mozg
|
|
czwartek, 12 stycznia 2012, 8:20 Kadel
;) Czego się nie zrobi dla pieniędzy.
|
|
czwartek, 12 stycznia 2012, 7:43 Rankin
Foxconn. To ci, co torturowali pracownika do samobójstwa za DOMNIEMANY wyciek jakiegoÅ› produktu Apple. JeÅ›li myÅ›licie, że cokolwiek, co wiecie o polskim rynku pracy ma zastosowanie do Chin i Foxconna, to pokazuje to, jak maÅ‚o wiecie o czymkowliek.
|
|
środa, 11 stycznia 2012, 22:06 lukaszqq
To następnie będzie z fabryki PS3
|
|
środa, 11 stycznia 2012, 21:27 Ponet
Tak, nie narzekajÄ… na "prywaciarzy" bo zarabiajÄ… NORMALNE pieniÄ…dze. A nie ochÅ‚apy, tak jak u nas. Tu nie chodzi o problematyczność znalezienia zatrudnienia. Tylko o problematyczność znalezienia zatrudnienia, gdzie bÄ™dÄ… ci pÅ‚acić tyle, żebyÅ› mógÅ‚ jakoÅ› żyć bez obawy czy starczy do koÅ„ca miesiÄ…ca.
|
|
środa, 11 stycznia 2012, 21:20 Professor
@Ponet - a gdzie ja napisalem, ze znalezienie dobrej pracy jest latwe? Sam szukam normalnego zajecia od 3 lat i mi sie to nie udaje. To raczej problem, ale wiem, ze kiedy bede wartosciowym pracownikiem, to jakis 'prywaciarz' bedzie chcial zatrudnic mnie, a nie kogos innego. Swoja drog nie wiem, skad potraktowales to okreslenie jako obelge. W chwili obecnej nie znam nikogo w UK, kto nie pracowalby dla 'prywaciarza' i jakos na to nie narzekaja. A jak ich to boli to w wolnym czasie szukaja innej pracy.
|
|
środa, 11 stycznia 2012, 21:19 Yeenzoo
@lastkill3r181
Ale to ty wykÅ‚ócasz siÄ™ o swoje racje, bystrzaku. Stawiasz tezÄ™ i nie potrafisz jej podeprzeć jakimÅ› sensownym źródÅ‚em. Raz w roku jestem w Chinach i bynajmniej nie po to, by wypoczywać. Nie zamierzam ci już odpowiadać, bo to jak karmienie trolla. |
|
środa, 11 stycznia 2012, 21:15 Ponet
Professor. Popracuj u jakiegoś prywaciarza. Zobacz na poziom bezrobocia. Czy ty naprawdę naiwnie wierzysz, że znaleźć dobrze płatną robotę jest tak łatwo jak ci się wydaje?
|
Podobne newsy
Najczęściej czytane
Najczęściej komentowane
Artykuły
Wideo
Gry A-Z
Archiwum
Tagi